Tango – historien om en av världens mest intressanta musikstilar

 

Den rioplatensiska tangon som pardans är ett välkänt fenomen inom kultur. Många kan härma den aggressiva och stolta dansen, men vad många inte vet är att tango även är en stil och genre inom musik. Tango kommer ursprungligen från de angränsande länderna Argentinas och Uruguays huvudstäder Buenos Aires och Montevideo i de italienska invandrarkvarteren, och tros ha utvecklats någon gång under 1800-talet.

Under mellankrigstiden kom tangon till Europa och spred sig från Paris där den snabbt blivit mycket populär. Från Frankrike tog sig tangon vidare norrut, och hamnade i Finland av alla platser. Idag är den finska tangon fortfarande mycket populär inom den finska kulturen, och har blivit en viktig del av den nationella identiteten. Tangon som musikstil har influenser av så väl habanera som candombe och milonga, som också utvecklats ur samma region. Musiken spelas i band med flera medlemmar, och instrumenten innefattar ofta piano, stråkar som fiol, bas, cello, och sång. Ibland förekommer det även gitarr inom tangon.

Piano, bandoneon and chelloÄven om det är väldigt populärt att det förekommer sång inom tangoorkestern, så kan den framföras helt och hållet instrumentellt. Sången handlar ofta om kärlek, och ofta olycklig sådan. Tango är ansedd att vara en väldigt romantisk och framförallt sensuell genre inom musik. Dess rykte kommer delvis från de tidiga åren av dess uppkomst då den användes av männen i fattiga områden för att uppvakta de få kvinnorna som fanns där. Männen fick tävla med varandra om att vara den som kunde förföra kvinnorna med sin sång och dans, och snart blev et en mycket populär musikform så väl som dansstil.

Tangon hade sin guldålder under tidigt 20-tal till mitten av 50-talet, men har på senare år fått ett uppsving och kommit igen inom så väl sydamerikansk som europeisk kultur. I Finland har stilen dock varit populär sedan den först kom under mellankrigstiden. Till tango äter man helst en biff och dricker ett gott vin. Hitta bra recept på matklubben.nu som passar bra till musiken, och upplev en argentinsk helkväll.