Fram till 40-talet var fäboden en del av det vardagliga livet för många i Sverige. Det här var under en period då de flesta av befolkningen bodde på landsbygden. Varje sommar flyttades kor, getter och andra djur till fäbodarna för att beta. Detta har satt stora avtryck i den svenska kulturen och på landskapets natur. Än idag syns spåren efter fäbodarna och skrock och musik gör sig fortfarande påminda. Något som fått lite av en revolution från fäbodlivet är kulning som var ett sätt att locka på boskapen och som idag används inom musikens värld.
Kulning i modern tid
Kulningen har sedan medeltiden främst utövats av kvinnor. Det är en svår teknik och det är viktigt att tonerna uppnår en viss decibel. Det finns kurser i tekniken och Kulning har blivit en trend som låter kvinnor ta plats och höras. För det SKA höras att kula. Tekniken att utvecklad för att höras över långa avstånd utomhus. Idag används kulning främst inom folkmusiken. Det har en vemodig klang men är otroligt vackert. Den är lite mystisk och påminner om jojk. Även filmbranschen har fått upp ögonen för det skandinaviska lockropet och i Disneys megasuccé Frost hörs tekniken i dess soundtrack.
Skrämma bort djur
Tänk hur det måste låtit de ljus sommarnätterna förr i tiden när kvinnorna använde sig av kulning för att locka hem boskapen inför kvällens mjölkning. Ljudet studsade i bergen och kunde låta väldigt långt borta. Ljudet fungerade inte enbart som lockrop utan det tros även ha använts i avskräckande syfte. Björn och varg höll sig undan från tamboskapen när de hörde de gälla tonerna. Det finns vissa områden i Sverige där kulningen var vanligare och det är ofta i bergslandskapen som Jämtland, Dalarna, Härjedalen och till viss del Ångermanland som också hade fäbodar. Även i Norge förekom kulning men under namnet kauking.