Soul

Soulmusiken uppstod i USA under 1950- och 1960-talen. Under den perioden uppstod en slags musikalisk hybrid mellan den religiösa gospelmusiken och den sekulära rythm’n’blues-musiken, som skulle komma att kallas soulmusik. Soulen blandade både musiken och textinnehållet från de båda genrerna, och en av de mest kända soulmusikerna, Ray Charles, lär ha sagt att soul är som traditionell gospel med sekulära låttexter. Ray Charles sägs ha varit den som gjorde soulmusiken populär, då han från mitten av 1950-talet och framåt lyckades skapa hitlåt efter hitlåt, en rad av framgångar som inleddes med ”I Got a Woman” 1954. Andra viktiga artister som hade ett stort inflytande på genren i sig och på dess spridning var James Brown (som kallades ”Soulens gudfader”) och Little Richard.Al_Green

Soulmusiken karakteriseras av svängiga rytmer och melodier, som accentueras av handklappningar. Ett annat vanligt inslag är så kallat call and response mellan solisten och kören, ett element som hämtats från gospeln. Soulmusiken dominerade R&B-listorna i USA under 1960-talet, och vissa soullåtar blev till och med så populära att de gick över till poplistorna i USA, Storbritannien och andra länder. I slutet av 1960-talet började dock genren att förgrena sig. Vissa artister utvecklade sin musik till det som skulle komma att bli funk, medan andra skapade musik som var mer sofistikerad och som i många fall hade ett tydligt politiskt budskap. Genren utvecklades också i början av 1970-talet, genom att den hämtade influenser från psykedelisk rock. I början av 1990-talet utvecklades genren neosoul i USA, som har sina rötter i soul och R&B, men som också innehåller strömningar från funk, jazz, hiphop, pop, fusion och afrikansk musik. Många andra subgenrer till soulen har också utvecklats genom åren, varav den mest kända och framstående är Motown, som hade tydliga popinfluenser. Motown är egentligen namnet på ett skivbolag i Detroit, varför genren också kallas ”Detroit style”.

Om du vill veta mer om soulmusik och genrens ursprung kan du till exempel titta på dokumentärer om ämnet. Med ett kanalpaket från Canal Digital får du tillgång till en mängd tv-kanaler, bland annat faktakanaler, som sänder dokumentärer om en mängd olika ämnen.