Rock ’n’ roll

När det kommer till kända musikstilar är det inte mycket som slår rock’n’roll. Det är en av världens populäraste genrer och många av de största stjärnorna genom musikhistorien har varit rock ’n’ roll-musiker. Namnet för tankarna till 1950-talets USA, men historien började faktiskt strax före det. Det var nämligen blues-musikerna från 1940-talet, som ofta höll till i södra USA, som först introducerade den nya musikstilen. Den utvecklades snabbt och på 1950-talet hade det som vi idag förknippar med genren blivit verklighet. Då hade genren också nått nationellt inflytande i USA samtidigt som den började sprida sig över landsgränserna till Europa samt andra delar av världen.

 

Artisten som personifierade genren under 1950-talet var givetvis ingen mindre än Kungen själv: Elvis Presley. Han spelade in sin första låt 1954, när han bara var 19 år, och det markerade startskottet på en resa som saknar motsvarighet – både musikmässigt och privat. Han spelade in låtar som Heartbreak Hotel, Jailhouse Rock, Don’t Be Cruel och många andra som blivit klassiker i musikhistorien. Elvis bidrog till att rock ’n’ roll växte till att bli ett fenomen där andra artister som Tommy Steele och Cliff Richard också var superstjärnor.Rock 'n' roll 1

 

USA var framträdande inom genren under 1940- och -50-talet och det var där rock ’n’ rollen föddes, men när det slog om till 60-tal var det istället ett annat engelskspråkigt land på andra Atlanten som var mest tongivande: Storbritannien. Band som The Beatles och The Rolling Stones formerades och skulle skapa en rock ’n’ roll-feber som världen inte sett maken till. Rock ’n’ roll visade också den täta kopplingen mellan musik och samhälle. Under 1960-talet skedde en social revolution där den nya ungdomsgenerationen såg till att samhället förändrades och förnyades inom en rad olika områden.

 

Numera är populärmusiken mer differentierad och rock ’n’ roll i sin ursprungliga form tar inte lika stor plats längre, men det går att se genrens spår i nästan all modern musik. Alltifrån hårdrocksband till klassiska musiker har uppgett att de har inspirerats av rock ’n’ roll. Ett förnyat intresse har också gjort att skivbolagen har förbättrat gamla inspelningar med modern teknik för att skapa ett så bra ljud som möjligt. Det gör att du kan lyssna på dina favoriter oavsett om du befinner dig i soffan, bilen eller i ditt bubbelbadkar.

Taggar ,