Svensk vinkultur på frammarsch

Sauvignon, Chardonnay och Riesling är bara några av vinvärldens många namn på druvor. Några svenska druvnamn är det knappast tal om, men å andra sidan är det svenska klimatet knappast fördelaktigt i samband med druvodling.

Med ovan sagt har dock vinintresset bland svenskar ökat stort under de senaste decennierna. Efterfrågan på exklusiva viner på Systembolaget ökar, men e-handeln av vin har även den blivit populär. Häng med för att ta del av en genomgång av den snabbt växande svenska vinkulturen!

Ökat intresse för dyra viner

Att dricka vin har sakta men säkert blivit mer vanligt även i Sverige. Sedan 2020 visar även statistiken att vinförsäljningen ökat och med stor sannolikhet har det att göra med pandemin. Det blev ett tillfälle för många att skapa nya vanor och intressen.

Smarta e-handelsbutiker som Vinoteket har gjort det enkelt för svenskar att få tillgång till exklusiva viner. Systembolaget har också ett komplett urval av viner, men sajter som Vinoteket tycks vara en trend bland svenska vinfantaster. Vinoteket fokuserar på kvalitetsviner och erbjuder dessutom en trygg service med snabb och säker leverans till dörren. I en artikeln i DN framgår det även att svenskar dricker mindre, men köper däremot dyrare viner från sajter som just Vinoteket.

En annan säker anledning till att många väljer att köpa vin hos Vinoteket är att sajten även erbjuder intressant läsning om allt från vinappellationer till druvsorter. Det är ett område många verkar vara intresserade av att lära sig mer om. Att helt enkelt uppleva vin på ett mer komplett sätt.

Sverige ett framtida vinland

Trots att klimatet i norr faktiskt inte främjar vintillverkning är antalet svenska vingårdar ändå på uppgång. Svenskt vin är något av en kittlande trend och det går även hand i hand med hållbarhetstänket. Närproducerat och hållbara alternativ är helt enkelt det rätta 2022 och nu inkluderas även vin.

Det är ganska logiskt att Skåne står för majoriteten av Sveriges vingårdar. Här är klimatet betydligt mer gynnsamt för vinproduktion än längre upp i landet. Det är framför allt längs kusten vingårdarna återfinns. Antalet vingårdar i Sverige är fortfarande på låg nivå, men det finns omkring ett 30-tal producenter och allt fler börjar bli lönsamma.